Ανέβασέ το !


35
Τέρμα στα “κατεβασμένα” παντελόνια προσπαθεί να βάλει ένας γερουσιαστής…

Ένας μάλλον άγνωστος αφροαμερικανός γερουσιαστής έχει αρχίσει σταυροφορία κατά των «άσεμνων» τζιν. Δηλαδή αυτών που δεν στέκονται στη μέση, αλλά στους γοφούς ή ακόμη πιο κάτω. «Σήκωσε το παντελόνι σου», είναι το σύνθημα της εκστρατείας του, την οποία θα προσυπέγραφε ακόμη και ο Ομπάμα.

«Ημουν στο μετρό και μπροστά μου ήταν ένας απ΄ αυτούς τους πιτσιρικάδες με τα κατεβασμένα παντελόνια που δεν αποκάλυπταν μόνο το σώβρακο. Αποκάλυπταν ολόκληρο τον πισινό», αφηγείται ο Ερικ Ανταμς, μέλος της Γερουσίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. «Στο βαγόνι κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο με αηδία, όμως κανείς από τους δυο μας δεν τόλμησε να πει κάτι. Σκέφτηκα πως ήρθε η στιγμή να πούμε “φτάνει πια”!».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Ερικ Ανταμς έγινε ένα βίντεο, που γνωρίζει ήδη επιτυχία στο ΥouΤube, και μια αφίσα, η οποία κόστισε 2.000 δολάρια και έχει τοιχοκολληθεί σε κάθε γωνιά του Μπρούκλιν, της περιφέρειας στην οποία εκλέγεται ο γερουσιαστής. «Σήκωσε το παντελόνι σου, σήκωσε την αξιοπρέπειά σου!» γράφει η αφίσα.

Η μόδα των τζιν που πέφτουν κάτω από τη μέση άρχισε από τους ράπερ. Ήθελαν να μιμηθούν τους φυλακισμένους, που τους πέφτουν τα παντελόνια επειδή στις φυλακές απαγορεύονται οι ζώνες… Αυτή η μόδα των φυλακών κατέκτησε τους νέους, και όχι μόνο στην Αμερική.

Ο γερουσιαστής, ο οποίος είναι πρώην αστυνομικός, αναρωτιέται πώς μπορεί οι γονείς να ανέχονται αυτό το ενδυματολογικό καπρίτσιο των παιδιών τους: «Αρκεί να δουν πώς ντύνονται για να καταλάβουν με ποιους κάνουν παρέα», λέει. Για τον Ανταμς, το παντελόνι που αποκαλύπτει τα σώβρακα αποτελεί το πιο πρόσφατο πλήγμα στην εικόνα των μαύρων. Στο βίντεο του παραθέτει μια σειρά από στερεότυπα τα οποία συνδέονται με τον λαό που προέρχεται από τους σκλάβους και τον εξευτελίζουν. Όπως τα «μίνιστρελ σόου», οι παραστάσεις εκείνες που ήταν πολύ διαδεδομένες πριν από τον αμερικανικό Εμφύλιο και στις οποίες λευκοί ηθοποιοί εμφανίζονταν σε σκετς με βαμμένα μαύρα πρόσωπα και διακωμωδούσαν τους μαύρους εμφανίζοντάς τους ως αδαείς, τεμπέληδες, δεισιδαίμονες, γελοίους. «Μόνο που αυτή τη μόδα την επινοήσαμε εμείς οι ίδιοι, μόνοι μας την επιβάλλαμε στον εαυτό μας», λέει ο Ανταμς.

Ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μιλήσει στο ΜΤV, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, γι΄ αυτά τα «παντελόνια της ντροπής». «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να βλέπουν τι είδους σώβρακα φοράει ο άλλος. Είμαι κι εγώ ανάμεσα σ΄ αυτούς», είχε δηλώσει.

Η αλήθεια είναι πως η «μάχη» κατά των πεσμένων τζιν είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ηδη πριν από έξι χρόνια, ο μαύρος κωμικός ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι είχε καταγγείλει αυτά τα παντελόνια- σκάνδαλο στη ΝΑΑCΡ, την πιο ισχυρή αφροαμερικανική ένωση των ΗΠΑ. Μάλιστα μερικές πόλεις προσπάθησαν να θέσουν τη μόδα αυτή εκτός νόμου. Όμως κάθε φορά οι απαγορεύσεις κηρύσσονταν αντισυνταγματικές…

Ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη τις προάλλες στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ίσως αλλάξει κάπως τα πράγματα. Ένας νεαρός γκάνγκστερ που καταδιωκόταν από αστυνομικούς έχοντας αφήσει πίσω του τρία πτώματα, σκοτώθηκε όχι από τις σφαίρες των αστυνομικών, αλλά από το παντελόνι που φορούσε. Ο Εκτορ Κινόνες μπερδεύτηκε στα κατεβασμένα τζιν του με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό. Ο τραγικοκωμικός θάνατός του, έγραψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα μιας μακάβριας, αλλά σίγουρα αποτελεσματικής εκστρατείας με σύνθημα, «Sagging pants kill», «τα κατεβασμένα παντελόνια σκοτώνουν».


Like it? Share with your friends!

35