Γιατί λέμε ψέματα;


Tο ψέμα έχει τη δύναμη να εισβάλει στη ζωή μας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Και δυστυχώς όλοι έχουμε πολλές φορές δεχτεί ή πει ψέματα, σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ίσως με οδυνηρές συνέπειες.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στα είδη των ψεμάτων που λέμε, από τα γνωστά ‘’αναγκαστικά’’ ψέματα, που χρησιμοποιούμε για να μην στενοχωρήσουμε τους γύρω μας ή για να μην εκτεθούμε μέχρι τη μυθομανία.

Αυτή η τελευταία κατάσταση κρίνεται από τους ειδικούς σε αρκετές περιπτώσεις παθολογική, καθώς σημαίνει πως ένας άνθρωπος έχει στήσει ολόκληρη τη ζωή του πάνω σε ψέματα, που πολλές φορές δεν είναι καν απαραίτητα και αφορούν ασήμαντες λεπτομέρειες.

«Το πλέον ανησυχητικό σημείο στη μυθομανία δε, είναι πως ο μυθομανής, δεν ξεχωρίζει πια την πραγματικότητα από εκείνη που έχει ο ίδιος στήσει», επισημαίνει η Νέλλη Θεοδοσίου, ψυχολόγος.

Πέρα όμως από αυτή την ακραία κατάσταση, στην καθημερινή ζωή ένας από τους κυριότερους λόγους που λέμε ψέματα είναι η ανασφάλεια που νιώθουμε και η χαμηλή μας αυτοεκτίμηση.

«Το ψέμα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα κάλυμμα που πολλές φορές το χρησιμοποιούμε για να σκεπάσουμε τα κομμάτια του εαυτού μας που δεν μας αρέσουν, που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα», τονίζει η κ. Θεοδοσίου.

«Αυτά τα κομμάτια μπορούν να αφορούν είτε υλικά αγαθά είτε ικανότητες που μπορεί να προφασιστούμε ότι διαθέτουμε, ενώ πολλές φορές φτάνουμε στο σημείο να παριστάνουμε εξ ολοκλήρου πως είμαστε ένας άλλος άνθρωπος. Σε κάποιον τρίτο αυτά τα ψέματα μοιάζουν χωρίς νόημα, όμως για κάποιον με βαθιές ανασφάλειες, είναι απαραίτητα.

Χωρίς ψέματα νιώθει πως δεν είναι αρκετά έξυπνος, ενδιαφέρον, σημαντικός, για να ασχοληθεί κάποιος μαζί του και να τον αγαπήσει».

Πολλές φορές πέρα από τις ερωτικές σχέσεις εξίσου αγχωτικό είναι να βρούμε μια παρέα να μας δεχτεί και να μας κάνει μέρος της.

Εκεί τα ψέματα που λέγονται έχουν σκοπό να εντυπωσιάσουν, όπως σε μια εφηβική συντροφιά ή να κολακεύσουν, όπως στην περίπτωση φιλικών σχέσεων στο χώρο της εργασίας ή του κοινωνικού μας πλαισίου.

Σε κάθε περίπτωση το ψέμα καλύπτει ένα κενό. Κενό στην ψυχή που εμφανίζεται ως φόβος, έλλειψη θάρρους, έλλειψη πίστης στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας.

Σκέψεις όπως «δεν θα τα καταφέρω με αυτή τη δυσκολία«, «δεν είμαι αρκετά ικανός για να πάρω αυτή τη θέση» ή «αν καταλάβει ποιος είμαι πραγματικά, μήπως θα με αφήσει;» συχνά βασανίζουν το μυαλό μας και όταν δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε καταφεύγουμε στην εύκολη λύση του ψέματος.

Έτσι μικρότεροι οι μεγαλύτεροι φόβοι μας οδηγούν σε μικρά ή μεγάλα ψέματα … με εξίσου μικρές ή μεγάλες συνέπειες.

What's Your Reaction?

Έκλαψα! Έκλαψα!
0
Έκλαψα!
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Μου Αρέσει! Μου Αρέσει!
0
Μου Αρέσει!
Πολύ Αστείο! Πολύ Αστείο!
0
Πολύ Αστείο!
Το Αγάπησα! Το Αγάπησα!
0
Το Αγάπησα!
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF

Comments 0

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί λέμε ψέματα;

σύνδεση

Become a part of our community!

επαναφορά κωδικού

Back to
σύνδεση
error: Sorry, this action is NOT allowed!
Τι είδους άρθρο θέλεις να δημιουργήσεις;
Κουίζ Προσωπικότητας
Δώσε μια σειρά ερωτήσεων για να βγάζεις ανάλογα με τις απαντήσεις στο τέλος ένα συμπέρασμα για το χαρακτήρα του συμμετέχοντα!
Κουίζ Γνώσεων
Δώσε μια σειρά ερωτήσεων για να δεις πόσα ξέρει (ή ΔΕΝ ξέρει!!) ο συμμετέχοντας
Δημοσκόπηση
Βάλε το κοινό να ψηφίσει, να αποφασίσει για το θέμα που θες!
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
Άρθρο Λίστας
Φτιάξε ένα άρθρο λίστας με ένα συγκεκριμένο θέμα (πχ τα 10 τιο άτυχα αυτογκόλ, οι 5 παραλίες στη Ρόδο που πρέπει να επισκεφθείς κτλ)
Ανοιχτό Άρθρο Λίστας
Ανοιχτό Άρθρο Λίστας
Ranked List
Ranked List
Meme (Εικόνα με ενσωματωμένο κείμενο)
Upload your own images to make custom memes
Βίντεο
Ενσωμάτωσε αρχεία από το Youtube, το Vimeo ή το Vine
Audio
Ενσωμάτωσε αρχεία από το Soundcloud ή το Mixcloud
Χρήση Εικόνας
Στατική εικόνα ή Εικόνα GIF
Κινούμενη Εικόνα (Gif)
Μορφή εικόνας GIF