Love your yiayia and pappou! Ένας ξεχωριστός διαγωνισμός φωτογραφίας

το να είσαι Έλληνας σχετίζεται με το πνεύμα σου, με την οικογένεια από την οποία έρχεσαι, από τις ρίζες σου.


118

Για τους περισσότερους από εμάς η γιαγιά και ο παππούς είναι ταυτισμένοι με τις τρυφερές παιδικές μας αναμνήσεις. Μπορεί να τους βλέπουμε συχνά γιατί μένουν κοντά ή μόνο στις καλοκαιρινές μας διακοπές στο χωριό, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι “κομμάτι” της ζωής μας και συνδιαμορφώνουν την προσωπικότητά μας.

Την ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με τη γιαγιά και τον παππού αποτυπώνει ο φωτογραφικός διαγωνισμός “Love your yiayia and pappou” (Αγάπα τη γιαγιά και τον παππού σου) που συνδιοργάνωσαν δύο φορείς με έδρα την πόλη της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ, το ομογενειακό ηλεκτρονικό δίκτυο ΜΜΕ Cosmos Phillly και o τοπικός Οργανισμός Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς(Greek American Heritage Society of Philadelphia).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν άτομα ελληνικής καταγωγής, με μια φωτογραφία των παππούδων, πρόσφατη ή παλαιότερη και ένα σύντομο κείμενο για τον δεσμό που ανέπτυξαν ή για το στιγμιότυπο που “αιχμαλώτισε” ο φακός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελευθέριος Κόνστανς, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Ελληνοαμερικανικής Κληρονομίας της Φιλαδέλφεια και συνιδιοκτήτης του Cosmos Philly, όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό,μέσα από τις ιστορίες για τους παππούδες, έμαθαν περισσότερα για την καταγωγή τους και μπορούν να μεταδώσουν τις πολύτιμες αυτές πληροφορίες στην επόμενη γενιά.

O ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την αποδοχή που είχε ο διαγωνισμός. “Οι φωτογραφίες ήταν προσωπικές, αστείες, συγκινητικές και κάποιες πολύ καλλιτεχνικές” τόνισε. Όσοι σχολίασαν τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησαν για το πόσο τους λείπουν οι παππούδες τους και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

“Οι Ελληνοαμερικάνοι φαίνεται ότι έχουν καλύτερη αίσθηση της “ελληνικότητας”, γνωρίζοντας ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι ζωντανοί, στη μητέρα πατρίδα. Αισθάνονται, όπως εγώ, ριζωμένοι, θέλουν να είναι κοντά τους και καταλαβαίνουν καλύτερα τα απλά πράγματα που κάνουν τη ζωή υπέροχη” σημείωσε.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου και θα υπάρξουν τρεις νικητές, οι οποίοι θα κερδίσουν δώρα υψηλής τεχνολογίας.

Σκοπός του Οργανισμού Ελληνοαμερικανικής Κληρονομίας της Φιλαδέλφεια (gahsp.org) είναι να ενδυναμώσει την αίσθηση της κοινότητας, να συνεισφέρει στην κοινωνική αλλαγή και στην προσωπική ανάπτυξη, επανασυνδέοντας νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία με την ελληνική τους κληρονομιά.

Το Cosmos Philly (cosmosphilly.com) καλύπτει με ντοκιμαντέρ, ειδήσεις και αφιερώματα την ελληνική κοινότητα της μητροπολιτικής περιοχής της Φιλαδέλφειας.

“Η καταπληκτικότερη γιαγιά του κόσμου” Μια φωτογραφία της δικιάς της γιαγιάς, αλλά και ταυτόχρονα “γιαγιάς όλων”, της “κυρίας Ζωής”, έστειλε στον διαγωνισμό η Τζόις Τράντας Γκουτσιγκιάν. “Νέοι ή γέροι, Έλληνες ή Αμερικάνοι, ερχόντουσαν μαζικά σε αυτήν για ευλογία, καθοδήγηση και λόγια σοφίας. Μπορούσε να δώσει ενθάρρυνση και ελπίδα με τα ευγενικά της λόγια, τις ισχυρές πεποιθήσεις και το καταπληκτικό της φαγητό” ανέφερε και δήλωσε ευλογημένη που είχε “την καταπληκτικότερη γιαγιά του κόσμου”.

Το σθένος της γιαγιάς και του παππού 

Η Δανάη Ρενιέρη παραδέχθηκε ότι πήρε πολλά από τον παππού και τη γιαγιά, αλλά ποτέ δεν θα φτάσει τη δική τους δύναμη. Όπως είπε, σε ηλικία 87 και 80 χρονών αντίστοιχα, φαίνεται ότι έχουν καλύτερο “σκαρί” από την 27χρονη εγγονή τους, αφού ασχολούνται με τον κήπο, το χωράφι, μαγειρεύουν, καθαρίζουν και προσέχουν τα δισέγγονά τους.

Η Δανάη έχασε μικρή τον πατέρα της και η γιαγιά και ο παππούς πήραν κατά κάποιο τρόπο τη θέση του. “Αυτοί οι δύο με φρόντισαν και με έμαθαν πώς να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο… Έχουν προσωπικότητα, κουράγιο, ευγένεια και ανιδιοτέλεια. Η σκέψη μονάχα ενός κόσμου χωρίς αυτούς, μου φέρνει δάκρυα στα μάτια. Όλα θα είναι πολύ πιο ήσυχα. Θα τους έχω πάντα στην καρδιά μου και μονάχα ελπίζω ότι κάποια μέρα θα γίνω τόσο καλή γιαγιά όσο είναι αυτοί..” κατέληξε.

Στην αγκαλιά του παππού

Στην καθησυχαστική επίδραση της αγκαλιάς, του διαρκούς χαμόγελου και του δυνατού γέλιου του παππού, αναφέρθηκε η Όλγα Γιάντσος.

“Μεγαλώνοντας, ο παππούς ήταν ο ήρωάς μου και ο καλύτερος μου φίλος, κάθε φορά που ερχόταν επίσκεψη, ήμουν το πιο ευτυχισμένο παιδί στον κόσμο. Κάτι στην αγκαλιά του παππού με καθησύχαζε, παρόλο που δεν μπορούσα να αγκαλιάσω τη μεγάλη του κοιλιά” υπογράμμισε.

Ο δυνατότερος άνθρωπος που γνωρίζει η 16χρονη Όλγα, ξεπέρασε τον καρκίνο του προστάτη και εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της.

Ο “Κολοκοτρώνης”

Ο παππούς Ηλίας αντιπροσωπεύει για την Κατερίνα Πάπας “όλα όσα είναι όμορφα στην Ελλάδα”. Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Βόρειας Ελλάδας και δεν άφησε να τον καταβάλουν το αδύναμο σώμα του και η έλλειψη ευκαιριών. Κατόρθωσε να φτάσει στις ΗΠΑ και να γίνει καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ.

Ο “Κολοκοτρώνης”, όπως τον αποκαλεί η Κατερίνα, έμαθε στην εγγονή του ότι “το να είσαι Έλληνας σχετίζεται με το πνεύμα σου”.

Ο φωτογραφικός φακός “αιχμαλώτισε” αυτό το πνεύμα στα μάτια του 96χρονου παππού: “την ατελείωτη περιέργεια, τον θαυμασμό του άγνωστου, τον σεβασμό για την ανθρώπινη δυνατότητα”…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Like it? Share with your friends!

118